Jongeren houden zelf vuurwerkshow: ’Hier worden de hulpverleners als helden onthaald’
Een heldenonthaal voor de Nieuwveense brandweer.© Foto Ashley Maliekhadien
NIEUWVEEN
Geen vuurwerkbommen, geen auto’s in de fik, maar een erehaag voor de brandweer. ,,Terwijl het land in een oorlogszone verandert, worden hier de hulpverleners als helden onthaald.”
Al veertien jaar organiseren de jongeren van Nieuwveen zelf een vuurwerkshow. Wat begon als spontaan initiatief van een klein groepje, is uitgegroeid tot een waar volksfeest waar jaarlijks honderden mensen op afkomen. De show is zo’n succes dat geen Nieuwvener het in zijn hoofd haalt met illegaal vuurwerk het feest te verpesten.
Het begon als geintje, zegt horecabaas Ashley Maliekhadien, vanaf het eerste uur betrokken bij de show. ,,Ik weet nog, ik stond aan de bar en ving een gesprek op van een groep jongens van een jaar of vijftien. Ze wilden een vuurwerkshow organiseren voor de kinderen uit de buurt. Ik bood aan ze een handje te helpen bij het opzetten ervan.”
En zo geschiedde. Maliekhadien en consorten gingen met een megafoon door de straten om de oproep te verspreiden: komt dat zien! Daarna snel door naar de fietsenmaker om vuurwerk in te slaan. En tot slot: de vuurwerkshow zelf, op het dorpsplein. ,,De hele buurt kwam kijken”, zegt hij. ,,Ik wist niét wat ik zag. Ik dacht: wow, zo kan het dus ook.”
Een hoop is veranderd sinds die eerste show. Het is een heus evenement geworden, met tientallen vrijwilligers, beveiligers, verkeersregelaars en aanwezigheid van de brandweer. Maar de mannen achter het feest zijn nog steeds dezelfden. Maliekhadien: ,,De jongens van toen zijn inmiddels allemaal de dertig gepasseerd. Ik ben met mijn 49 de oudste.”
Twaalf jaar ging het goed. Tot vorig jaar, toen de vuurwerkshow niet doorging. De gemeente wilde wel, maar had te maken met landelijke afspraken. Het verbod werkte averechts. Herrieschoppers vulden het vacuüm dat was ontstaan nadat de show was afgelast en bekogelden de politie met glas en vuurwerk. De ME moest eraan te pas komen.
Maliekhadien was niet verbaasd over de incidenten. ,,Als er niks is, gaat de jeugd zwerven – vaak met zwaar vuurwerk op zak.” En dat is óók vervelend voor verkopers, zegt winkelier Hans den Bleker, die al jaren vuurwerk aan de Nieuwveners levert. ,,Wij worden erop aangekeken. Het gaat meteen over een algeheel verbod. Terwijl wij alleen siervuurwerk verkopen.”
Volgens Den Bleker, een van de grootste leveranciers van vuurwerk in Nederland, zijn lokale vuurwerkshows dé manier om een algeheel verbod te voorkomen. ,,Er is sociale controle. Iederéén gaat naar dat feest. Dan laat je het wel uit je hoofd herrie te schoppen.”
Heldenonthaal
Ook Lars Onrust van de Nederlandse Vuurwerkbond is enthousiast. Als liefhebber pleit hij al langer voor het organiseren van kleinschalige, veilige vuurwerkshows. ,,Oranjeverenigingen, sportclubs, buurthuizen: zij kunnen dit opzetten.” De sociale controle is groot op zo’n dorpsfeest, ziet de Alkmaarder. ,,Tientallen vrijwilligers houden een oogje in het zeil. Wie illegaal knalt, mag zich melden op het bureau.’’
Dit jaar is de vuurwerkshow in Nieuwveen groter dan ooit. Na de incidenten van vorig jaar trok de gemeente extra geld uit om het initiatief te steunen. Er zijn live optredens, een disco en zelfs een lasershow.
Zestig vrijwilligers, veelal jongeren, helpen bij de voorbereidingen van het feest. ,,Het hele dorp loopt uit”, zegt Maliekhadien. ,,Dat is het unieke van deze show. Het is echt een volksfeest. Wij vieren Oud en Nieuw zoals het hoort.”
Hij laat een filmpje zien van het heldenonthaal dat de brandweer in 2019 ten deel viel. ,,Kijk!”, zegt hij. ,,Dat is toch geweldig? Terwijl Nederland in een oorlogszone verandert, worden in Nieuwveen de hulpverleners als helden onthaald.”
Dit zijn de regels in Nederland
Particuliere shows vormen een grijs gebied. Per persoon mag je 25 kilogram vuurwerk in je bezit hebben - daar kun je als groep een flinke show mee neerzetten. Maar duidelijke richtlijnen ontbreken.
En dat is gek, zegt Lars Onrust van de Nederlandse Vuurwerkbond. Die richtlijnen zijn er namelijk wél voor professionele shows. En trouwens ook voor paasvuren (schoon hout gebruiken, alstublieft!) en carbidschieten.
Onrust wil dat er duidelijke richtlijnen komen die kleinschalige, veilige vuurwerkshows mogelijk maken in heel Nederland. Ook wijst hij op het belang van cursussen voor het veilig afsteken van vuurwerk.